چاپ گراور یا هلیو از جمله رایجترین روشهای چاپ بر روی انواع سطوح است. بسیاری از طراحان به دلیل ویژگیهای خاص این روش، از آن برای چاپ طراحیهای خود بر روی بستهبندی استفاده میکنند. هر کدام از روشهای مورد استفاده در صنعت چاپ، مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند. در صورتی که قصد انتخاب چاپ طراحی خود با روش چاپ هلیو را دارید، مطالعه ادامه این مطلب برای شما بسیار سودمند خواهد بود.
همانطور که در مقاله انواع کلیشه چاپ نایلون مطرح شد، برای انتقال طرح بر روی سطح مورد نظر از کلیشههای مختلفی استفاده میشود. در حقیقت هر روش چاپ، کلیشه مخصوص به خود را دارد. در روش چاپ هلیو از کلیشه فلزی به صورت سیلندر، که عموما از جنس مس یا چدن است، استفاده میشود.
لازم به ذکر است که دراین روش، طرح به صورت گود بر روی کلیشه حکاکی میشود. یعنی هر نقطه از طرح به صورت یک حفره بر روی کلیشه منتقل میگردد. به این جهت چاپ گراور در گروه چاپهای گود قرار میگیرد. حفرههای ایجاد شده هرچه گودتر باشد، جوهر بیشتری را نگه میدارد. به بیان دیگر هرچه حفره گودتر، حجم مرکب مصرفی بیشتر و در نهایت شدت رنگ بیشتر خواهد بود.
آغاز راه چاپ گراور را در سال 1300 میلادی باید جست و جو کرد. در دوره رنسانس حکاکیهای ظریفی توسط هنرمندان ایتالیایی بر روی لوحهای مسی انجام میشد. برای انتقال طرح در روش چاپ هلیو، جوهر درون حفرهها قرار میگیرد. در اوایل قرن بیستم میلادی شخصی به نام کلیف چاپ گود از گراور مسطح را به چاپ از روی سیلندر تغییر داد. طراحی سیستم چاپ رنگی گود با دستگاه رول از دیگر ابداعات کلیف در صنعت چاپ بود. در این بازه، زمان چاپ گراور نسبتا طولانی و تعمیر ماشین آلات مورد استفاده آن با دشواری همراه بود. با آغاز قرن بیست و یکم مشکلات روش چاپ هلیو برطرف شد. تا جایی که با کاهش هزینه حکاکی سیلندر، هماینک چاپ گراور به عنوان یکی از محبوبترین روشهای چاپ شناخته میشود.
تولید کنندگان به منظور معرفی برند و یا تبلیغ کالای خود طرحهای متنوعی را بر روی بستهبندی محصول چاپ میکنند. انتقال طرح به کمک ماشینهای مختلف چاپ صورت میگیرد. البته فراموش نکنید که پیش از چاپ از جرقه گیری نایلون اطمینان حاصل پیدا کنید. در صورتی که با این مفهوم آشنایی ندارید، میتوانید مقاله جرقه گیری نایلون چیست را مطالعه کنید. برای چاپ نایلون روشهای مختلفی مثل افست و هلیو کاربرد دارد. بسته به تیراژ و جنس بستهبندی میتوانید روش مناسب را انتخاب کنید.
مشابه تمام روشهای چاپ، چاپ گراور نیز مزایا و معایب متعددی دارد. در ابتدا مزایای این روش را برمیشماریم:
منظور از ترام نقاط ریز مرکبی است. برای این درک درستی از نقاط داشته باشید، باید بدانید که تعداد حفرهها در چاپ گراور در یک اینچ مربع میتواند به 22500 برسد. در این روش چاپ حروف در مقایسه با سایر روشهای دیگر مثل افست کیفیت کمتری دارد. در حقیقت گوشههای تیز حروف را نمیتوان با چاپ هلیو به خوبی منتقل کرد.
امکان استفاده از چاپ هلیو به دو صورت وجود دارد:
همانگونه که در بالا مطرح شد، طراحی مورد نظر به صورت حفره بر روی سطح سیلندر حکاکی میشود. اما ممکن است شما تصور کنید این حفرهها تنها دایره شکل هستند. باید بدانید که خیر شکل حفرهها میتواند متفاوت باشد. مربع، بیضی و دایره از رایجترین اشکالی است که بر روی سیلندر مسی حک میشود. همچنین حفرهها را از لحاظ اندازه و عمق نیز دستهبندی میکنند:
دسته اول: حفرههایی که در آن اندازه دهانه و عمق متغیر است.
دسته دوم: حفرههایی که در آن اندازه دهانه ثابت ولی عمق متغیر است.
دسته سوم: حفرههایی که در آن اندازه دهانه متغیر ولی عمق ثابت است.
امروزه بیشتر چاپ گراور در دستههای دو و سه انجام میشود. چرا که تغییر اندازه دهانه و عمق حفرهها به ایجاد سایه روشن و شدت رنگی مختلف کمک میکند. همچنین هرچه پهنا و عمق افزایش پیدا کند، آن بخش از تصویر شدت رنگ بیشتری نسبت به سایر بخشها دارد.
مجموعه آنلاین پلیمر با در اختیار داشتن بهترین و با کیفیتترین تجهیزات، آماده ارائه هر گونه خدمات چاپ به شما است. جهت استعلام قیمت چاپ گراور بر روی انواع بستهبندی پلاستیکی مثل بسته بندی برنج با ما تماس بگیرید.
ارتباط با ما |
آدرس:تهران - نلسون ماندلا - بالاتر از میرداماد - تابان غربی - پلاک ۳۶
ساعت کاری شنبه تا چهار شنبه از ساعت 8:30 تا 17:00 پنج شنبه ها از 8:30 تا 12:30
|