کلیشه چاپ انتقال دهنده طرح بر روی بسته بندی است. حتما تا به حال طراحیهای چاپ شده بر روی نایلون طرح دار توجه کردهاید. این نقوش زیبا به کمک روشهای مختلف بر روی انواع نایلون مثل شیرینک چاپ میشود. در ادامه این مقاله قصد داریم تا شما را با کلیشه چاپ مورد استفاده بیشتر آشنا کنیم.
چاپ نایلون با روشهای مختلف به کمک انواع کلیشه صورت میگیرد. این صفحات در جنسهای مختلف تولید میشوند. در حقیقت کلیشهها همان مهرهایی هستند که با آغشته شدن به جوهر، طرح حکاکی شده بر روی خود را به روی نایلون منتقل میکنند.
پیش از چاپ نایلون، بایستی طراحی مورد نظر را انتخاب کنید. اصلا تصور نکنید که طراحی نایلون کار سادهای است . طراحی شما نشان دهنده هویت برند و کالای تولیدی شما میباشد. همانطور که در مقاله 5 مورد استفاده نایلون طرح دار مطالعه کردید، طراحی بستهبندی از مراحل مختلفی تشکیل میشود. طراحی گرافیکی از مهمترین مراحل طراحی بستهبندی است. المانهایی مثل رنگ، فونت و لوگو در این مرحله اهمیت خاصی دارند. کلیشهها انتقال دهنده طراحیها بر روی نایلون هستند.
کلیشه چاپ میتواند از مواد منعطف مثل ژلاتین تا مواد محکمتر مثل مس ساخته شده باشد. جنس کلیشه به روش ساخت وابسته است.
در روشهای مختلف چاپ، از کلیشه با جنسهای مختلف استفاده میکنند. در ادامه به توضیح کلیشههای رایج مورد استفاده در صنعت چاپ نایلون میپردازیم.
برای تولید کلیشه چاپ، ابتدا طراحی مورد نظر به کمک کامپیوتر طراحی میشود. سپس بر روی کاغذ کالک، طرح پرینت میگردد. در مرحله بعدی، به کمک اشعه UV، طرح بر روی ژلاتین یا پلاستیک نورد میشود. در نهایت شابلون را با فرچه و حلال تمیز میکنند.
فیلم الکترونگاتیو به ماده حساس به نور معروف است. روی سطح فلز فیلم الکترونگاتیو قرار میگیرد. برای برجسته کردن بخشهای غیر ضروری از اسید استفاده میکنند.
برای تولید این نوع کلیشه چاپ، طرح پرینت گرفته شده به همراه یک لایه حساس داخل دستگاه نورد وارد میشود. شابلون خروجی از دستگاه نورد با فشار آب تمیز میگردد.
تولید کلیشه دیجیتال در 7 مرحله صورت میگیرد. این نوع کلیشه از یک لایه ماسک حساس به نور لیزر CDE تشکیل شدهاست. پس از لیزر لایه تولیدی مثل آنالوگ عمل میکند. مراحل تولید شامل نور پشت، تصویر سازی، نور رو، شست و شو، خشک کردن ، نور دهی نهایی و کنترل کیفی میشود.
نور پشت: نوردهی پشت کلیشه متناسب با اندازه مورد نظر شکل میگیرد. همچنین این کار باعث افزایش استحکام نیز میشود.
تصویر سازی: به کمک دستگاه CDN با رزولوشن بالا تصویر مورد نظر را بر روی لایه کربنی چاپ میکنند.
نور رو: نور رو یا نور اصلی، تصویر بر روی کلیشه چاپ و پلیمرهای آن سفت میشود.
شست و شو: بخشهای نور ندیده را به کمک دستگاه پروسسور شست و شو میدهند.
خشک کن: در این مرحله از تولید کلیشه چاپ، به منظور خارج کردن پلیت خارج شده از دستگاه پروسسور از حلال استفاده میکنند.
نور دهی نهایی: با انجام نور دهی نهایی، تولید کلیشه چاپ کامل شده و دیگر چسبندگی نخواهد داشت. این عملیات نیاز به طی شدن زمان دارد.
کنترل کیفی: سختی کلیشه چاپ اهمیت خاصی دارد. در صورت کافی نبودن استحکام ممکن است در مراحل چاپ با شکست مواجه شود. به همین منظور از دستگاه سختی سنج برای سنجش استحکام استفاده میشود.
طراحی اولیه را بر روی کاغذ کالک پرینت میکنند. طرح پرینت شده بر روی میز نوری قرار گرفته و به کمک اسید و لاک مایع طرح روی کلیشه چاپ میشود.
کلیشههای تولیدی بر روی سیلندر دستگاه چاپ قرار میگیرد.
انواع روش چاپ نایلون
در ادامه روشهای مورد استفاده در چاپ نایلون را با هم مرور میکنیم.
این نوع چاپ از اوایل قرن بیستم میلادی برای بستهبندی مواد غذایی به کار گرفته شد. گرچه این روش برای چاپ نایلون مورد استفاده قرار میگیرد، ولی از آن برای چاپ بر روی انواع ماده میتوان کمک گرفت. این روش در گروه چاپ مستقیم قرار میگیرد. به این معنا که کلیشه آغشته به مرکب طراحی را مستقیم به روی نایلون منتقل میکند. کلیشه در این روش از جنس ژلاتین میباشد. چاپ فلسکو برای چاپ تیراژ بالا و هزینه پایین، بهترین گزینه است.
کلیشه مسی و یا چدنی در این روش برای انتقال طرح بر روی نایلون کاربرد دارد. به این روش چاپ گود میگویند. زیرا طراحی بر روی خانههای گود سیلندر شکل میگیرد. گرچه این روش چاپ از کیفیت بالایی برخوردار است، اما هزینههای تمام شده نسبت به روش چاپ فلسکو بالاتر میباشد.
کلیشه مورد استفاده در این روش صفحات آلومینیومی ساخت شده در قالب زینک میباشد. از آنجا که در این روش از 4 رنگ فیروهای، ارغوانی، زرد و مشکی استفاده میشود، برای هر رنگ یک کلیشه چاپ مجزا درست میکنند. به دلیل کاربرد 4 رنگ در چاپ افست، به آن سیستم CMYK نیز میگویند. در این روش به دلیل تهیه زینک، چاپ زمان بر خواهد بود. علاوهبر چاپ در تیراژ بالا و هزینه پایین، کیفیت چاپ قابل توجه است.
برای تولید کلیشه چاپ روش سیلک ، طرح را بر روی صفحهای توری با سوراخهای ریز حک میکنند. در نهایت بخشهایی از کلیشه که تصویر ندارد با مادهای مومی شکل میپوشانند. به منظور انتقال طرح، کلیشه چاپ را بر روی نایلون قرار میدهند. در مرحله بعدی رنگ روی کلیشه چاپ پاشیده میشود. با فشار غلتک یا کاردک طرح، انتقال پیدا میکند. به دلیل دستی انجام شدن چاپ، این روش برای سفارشهای محدود مناسب میباشد.
با انواع کلیشه چاپ آشنا شدید. شما میتوانید برای چاپ طراحیهای خود بر روی انواع نایلون مثل نایلکس چاپی با آنلاین پلیمر تماس حاصل فرمایید.
ارتباط با ما |
آدرس:تهران - نلسون ماندلا - بالاتر از میرداماد - تابان غربی - پلاک ۳۶
ساعت کاری شنبه تا چهار شنبه از ساعت 8:30 تا 17:00 پنج شنبه ها از 8:30 تا 12:30
|